Za nelegalne objekte nema poreskih popusta

Bez autora
Jan 23 2011

Vlasnici nelegalno sagrađenih objekata, kojima će biti omogućeni mnogobrojni popusti, neće imati olakšice prilikom plaćanja nameta na imovinu već će morati kao i drugi građani da izmiruju svoje obaveze u skladu sa novim zakonom o porezu na imovinu.Pojedine lokalne samouprave, poput Niša, uopšte neće povećavati porez na imovinu, već će zadržati tu poresku stopu na prošlogodišnjem nivou. Ta mogućnost je dozvoljena gradovima i opštinama, jer je Zakon o porezu na imovinu propisao maksimalnu poresku stopu od 0,4 odsto, koja nije obavezujuća u primeni u lokalnim samoupravama.

Za nelegalne objekte nema poreskih popustaVlasnici nelegalno sagrađenih objekata, kojima će biti omogućeni mnogobrojni popusti, neće imati olakšice prilikom plaćanja nameta na imovinu već će morati kao i drugi građani da izmiruju svoje obaveze u skladu sa novim zakonom o porezu na imovinu, pokazala je Tanjugova anketa sprovedena u nekoliko gradova i opština u Srbiji.

Pojedine lokalne samouprave, poput Niša, uopšte neće povećavati porez na imovinu, već će zadržati tu poresku stopu na prošlogodišnjem nivou.

Ta mogućnost je dozvoljena gradovima i opštinama, jer je Zakon o porezu na imovinu propisao maksimalnu poresku stopu od 0,4 odsto, koja nije obavezujuća u primeni u lokalnim samoupravama.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić rekao je Tanjugu da većina građana Srbije neće imati dovoljno novca da izmiri porez ukoliko lokalne samouprave budu povećale poresku stopu.

- Ne možemo mi da dižemo poreze i da procenjujemo stanove na stotine hiljada evra kada nema ko to da plati. Tu i tamo će se javljati neko ko može da plati veliki porez - onaj ko ima vile u ekstra zoni. Međutim, masovno porez mora da bude primeren kao što je i ovaj izmenjeni zakon u vezi sa legalizacijom - istakao je Rodić.

On je naveo da je porez na nekretnine u Sloveniji čak 0,02 odsto, dok se u Hrvatskoj i ne naplaćuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik